tirsdag 25. november 2014

Alt du kan ønske deg av Linn T. Sunne

Skuffende og uten noe hint av humor er det første som jeg kommer på etter at jeg har lest “Alt du kan ønske deg” av Linn T. Sunne. Uten å avsløre for mye handler boka rett og slett om ulykkelig forhold og vanskelige foreldre. Om bortskjemte Siri som har lyst til å slå opp med Jens men ikke kan på grunn av sykdommen hans.
Boken begynner veldig bra men den stopper underveis. Linn T. Sunne har skrevet en ungdomsbok som ikke fortjener å vinne Uprisen. Den er fylt til randen av klisjeer og forfatteren gjør ingenting for å engasjere leseren. Hvis det ikke var for min tvangtanke om å lese ferdig bøker samme hvor dårlig de er hadde jeg kastet den for lenge siden. “Alt du kan ønske deg var retrospektiv, fortelleren begynner slutten. Jeg likte at boken hadde to fortellerstemmer. Det gjør den mer spennende, vi får bedre innblikk på forholdet og følelsene deres. Og språket var veldig bra. Det faktumet at den var skrevet på nynorsk ga boken særpreg.
Jeg syns det som gjorde boka dårlig var at plottet er svært enkelt, det er ikke variert og hovedpersonene er mer eller mindre karakterløs.
Boken anbefales til ungdom som liker lettleste bøker og de som ikke leser mye nynorsk. “Alt du kan ønske deg” får terningkast tre fra meg

Ting vi gjør for love av Torjørn Moen

Love og Lykke?
Ting vi gjør for love av Torbjørn Moen er en psykologisk kjærlighetsbok som forlaget selv sier. Hva gjør vi for love? Hovedpersonen var som hvilken som helst ungdom som gjør alt for å passe inn. Han spilte fotball, til tross for at han ikke likte det, og gjorde feil på prøver med vilje for å ikke være en “outsider”. Men til slutt bestemte han seg for å være seg selv, så smart og skoleflink han er. Dette førte til at han likevel ble en “loner”.
Men han er jo en håpløs romantiker, og på en kino gjorde han en aldri så liten romantisk gest for å gi Skjebnen en dytt. Dette utvikler seg til en forhold og hovedpersonen sliter med å bevise at han virkelig har kjæreste for klassekameratene.
Ting vi gjør for love er en fin og trist bok som forteller oss at det ikke alltid er lett å skille virkelighet og fantasi. Boken begynner veldig bra. Faktisk veldig, veldig bra med fine(!) metaforer og klisjeer. Men etter hvert begynner man som leser å lure på hva som er virkelighet eller fantasi.
Forfatteren har fine skildringer som gjør at boken føles levende. Det irriterende og rare er at vi ikke får vite navnet på hovedpersonene.
Etter at man har lest boken står man igjen med en melankolsk humør der man tenker på hva skal denne boken gi oss? Er den lærerik? Morsom? Nei, min mening er at denne boken var en spennende leseropplevelse utenom det vanlige som skaper hodebry.Når du skjønner at hovedpersonen virkelig har problemer kommer den triste delen. Det er imidlertid ikke slik at jeg vet hvilken hensikt forfatteren hadde da han skrev boken.
Boken anbefales til alle ungdom som vil lese en bemerkelsesverdig og uvanlig bok.
“Ting vi gjør for love” er en bok som ikke vil passe for alle, men jeg syns likevel den burde nomineres til Uprisen. Boken er en sånn bok der du enten liker den eller så misliker du den. Jeg håper så inderlig at det kommer en oppfølger av den sånn at vi kan få se hvordan historien til vår kjære navnløse gutt utviklet seg. Torbjørn Moens bok får terningkast fire fra meg.

Primitive Pungdyr av Arne Svingen

Fengende frekt
Primitive Pungdyr av Arne Svingen handler om femten år gamle Rikard (kalt Dick). Med sin eneste venn, Jønna, som støtte prøver han å sette en verdensrekord som er nesten 
umulig. Nemlig å være verdens mest negative person. Men ute av det blå dukker Vilde og gjør rekordforsøket vanskelig å oppnå.. Boka er humoristisk om å være femten, forelsket og samtidig ha en bestevenn som er forelsket i læreren.
Boka starter veldig bra og fanger oppmerksomheten din straks du har lest forordet. Men etter hvert surrer Svingen med å holde på leserens oppmerksomhet. Et stort minus er at forfatteren er VELDIG dårlig på beskrivelser, man blir nesten frustrert av hvor lite beskrivelser av hovedpersonene. Jeg mener at en god bok har en del beskrivelser sånn at leseren kan lage bilder opp i hode, hvis ikke så mister man det magiske med å lese bøker. Språket er lett å forstå og jeg liker at boken har litt dose med frekkhet. Slutten er veldig irriterende og uforutsigbar så jeg håper det blir en oppfølger, men at “Primitive Pungdyr” er såpass uforutsigbar gjør at man blir holdt på pinebenken og må lese videre. Boka er ikke original, altså hvor mange bøker og filmer finnes det om ungdommer som lager en fest som de sent vil glemme? Er det rart at jeg er negativ? Jeg bare spør
Boken har en balansert mengde med humor og drama noe som gjør dette til en bra ungdomsbok. Arne Svingen skriver generelt kritikerroste bøker men jeg syns ikke dette er en av hans beste verk. Den passer mer til gutter og er perfekt for ungdommer som ikke leser mye. Etter mye om og men så gir jeg den sterk firer.

Det er min tur nå av Renate Nedregård

Håpløs kjærlighet
“Det er min tur nå” av Renate Nedregård handler om klasseskille og håpløs kjærlighet. Hovedpersonen Melissa er født i forstaden Hølet, som barnet til en omsorgsløs alenemor. Hun er som alle jevnaldrende ungdommer rundt henne. De som ikke snakker om annet enn kjærester, klining og neste fest. Men er det det hun vil? Vil hun ha en helgejobb her og der og gå på tygd? Eller vil hun bli noe, engasjere seg i samfunnet og ha en trygg fremtid? Og i tillegg til alt som pågår i livet hennes har hun et godt øye til Alexander, barndomsvennen med fremtidsplaner.
“Det er min tur nå” er en bok ALLE ungdommer burde lese. Renate beskriver Melissas følelser på en fantastisk god måte. All ære til henne! Jeg påstår at mange undomsskoleelever vil kjenne seg igjen i denne boken, spesielt jenter. Det er på denne tiden du skal ta vanskelige valg, finne deg en kjæreste, debutere seksuelt (?) , være på de hotteste festene og henge med de kuleste folkene. Boka tar opp problemer som å passe inn og oppnå noe når man ikke har noen motivasjon og/eller hjelpemidler. Det er kanskje vanskelig å forstå at det er klasseskille i verdens beste land å leve i, kanskje ikke i like stor grad som andre land men det finnes. Melissa lærer oss at det er lett å bli noe dersom man har intuisjon og støtte. Noe jeg la merke til var at boken var veldig lettlest og vanskelig å legge fra seg. Språkbruket var “top notch” og er slik vi ungdommer snakker og utrykker oss. Og plottet er aldeles realistisk, det eneste jeg hakker ned på er hvordan den utspiller seg på slutten. “Det er min tur nå” må bli nominert til Uprisen fordi boka var en magisk leseropplevelse som varte lenge etter den var ferdig.Den får en sterk femmer fra meg.

Bakgrunn