lørdag 26. april 2014

Odinsbarn - Ravneringene 1 av Siri Pettersen

Første bok i trilogien «Ravneringene»

Fakta:
Tittel: Odinsbarn
Forfatter: Siri Pettersen
Antall sider: 621
Forlag: Gyldendal
Målgruppe: Ungdom
Sjanger: spenning og fantasy


Litt om boken:                                  
Odinsbarn er skrevet av den norske forfatteren Siri Pettersen. Boka handler om den 15 år vintre gamle Hirka. Men hun er ikke som ande på sin alder. Hirka mangler en hale og den spesielle evnen som andre har. Hun er et odinsbarn, et menneske – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet, fryktet og jaget. Hun aner lenger ikke hvem hun er, og noen er villig for å drepe henne for at hun skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting en odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene. Odinsbarn er en original fantasy på norrøn grunn. Odinsbarn tar en oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og viljen til å lede. Boka er den første i en triologi.


Min mening:



Jeg elsket virkelig hovedpersonen Hirka, sans for rett og galt. Boka er veldig bra skrevet og man får hele tiden lyst til å lese mer. Når jeg først startet på den så gikk det to døgn før jeg var verdig med 621 sider, og den måtte leses på nytt. Men jeg følte at boken var litt vanskelig i begynnelsen på grunn av alle ordene så det gikk litt tregt.Jeg likte alle karakterene og historien var veldig bra skrevet.  Jeg elsker at boka er en norsk fantasyroman som foregår i vårt miljø med norske myter og skikker. Slutten var så åpen og bra, at jeg både gråt og jublet over handlingen. Det første jeg gjorde etter å ha lest den var å se når de to andre bøkene er ferdig. Jeg kan med glede informere at de kommer ut etter planen september 2014 og 2015.




Linker:
         Gyldendal har lagt ut 22 siders forsmak som du kan lese her  
b

En mann ved navn Ove av Fredrik Backman

”Folk påsto at Ove alltid så verden i svart og hvitt. Mens hun var farger. Hele paletten hans.”

Fakta:
Tittel : En mann ved navn Ove
Forfatter: Fredrik Backman
Sjanger: spenning, roman,  YA
Målgruppe: Ungdom/ Ung voksen
Antall sider : 322
Forlag: Cappelen Damm


Litt om boken: 


«En mann ved navn Ove»kom ut i fjor, og den er debut romanen til den svenske forfatteren Fredrik Backman. Boka er spennende og morsom historie som samtidig sier noe viktig om oss selv og vår tid. "En mann ved navn Ove" er humoristisk, seriøs, jordnær og rørende bok om niogfemti år gamle gubben Ove og hans liv. Når det nyinnflyttede paret i nabohuset er så uheldige å ødelegge Oves postkasse, blir det starten til en humoristisk og hjertevarm historie om irriterende katter, uventet vennskap og kunsten å rygge med tilhenger. Språket er veldig varierende og varm. "En mann ved navn Ove" er en roman om kjærlighet, skikkelig verktøy og betydningen av alltid å kjøre Saab.




Min mening:

Anbefales på det varmeste. Denne boka påkaller både latter og en tåre i øyekroken. En herlig bok som det ikke er lett å legge fra seg. Den var skrevet på en måte som får deg til å føle at du kjenner Ove. God humor, rørende fortelling og gode skildringer. Det eneste som jeg ikke likte med boka var at den tok slutt. Boka minner meg litt om Jonas Jonassons «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant». ». Jeg trodde jeg kom til å mislike hovedpersonen etter de første kapitlene, men boken gjør bra jobb med bakgrunnshistorien til den sure gubben Ove.


Nådegaven av Kristin Cashore

·         Første bok i trilogien «Nådegaven» 


Fakta:
Tittel : Nådegaven
Forfatter: Kristin Cashore
Sjanger: spenning, fantasy
Målgruppe : Ungdom
Antall sider : 480 (inkl. epilog og prolog)
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2014 (2008 original)

Litt om boken:

Dette er en ny bok som nettopp har kommet ut på norsk. Boka handler om hovedsaklig om ei jente som heter Katsa. Katsa lever i en verden der noen folk er født med spesielle evner. Denne begavelsen kalles nådegave og Kasta har en nådegave. Mange er skeptiske til de som har en nådegave og de blir ofte ekskludert av samfunnet. Alle som har en nådegave er markert med øyner av forskjellige farger. Katsas nådegave er å drepe og onkelen hennes, kong Randa av Midtlun bruker henne som våpen. Så går Katsa, prins Raffin og noen venner av dem sammen for å bort all urettferdigheten i de syv kongedømmene. De lager Rådet og Katsa går ut på forskjellige oppdrager for å hjelpe folket. På en av disse oppdragene møter hun Po. Katsa stoler ikke på han så hun ender opp med å slå han bevisstløs men likevel så gir Po seg ikke. Til slutt finner de tonen og reiser i lag på en halsbrekkende eventyr.
Nådegaven er en enkel bok. Den er lettlest,og til tider morsom. Den har en engasjerende historie. Boka har nettopp kommet ut på norsk. Bok 2 kommer ut etter planen i september og nummer 3 i januar 2015. Originalen kom ut på engelsk først i 2008 og heter «Graceling». 

                                                                                        
Min mening:

Jeg anbefaler virkelig denne boka. Boka passer nok mer til jenter enn til gutter men jeg syns at siden den har en god dose med spenning og action at gutter også kan lese den.
Jeg likte spesielt hovedpersonen og heltinnen, Katsa. Hun er en av de sterkeste og tøffeste heltinner jeg har sett på lenge. Hun overgår virkelig Bella og Katniss på mange områder. Jeg liker ideen om at noen mennesker er født med en nådegave, altså med egenskaper som er helt utenom det vanlig. Plottet er enkelt. Så boka er ikke så vanskelig å lese og forstå innholdet. Jeg syns Nådegaven har en interessant, trist historie samtidig som den er .Det er ikke ofte jeg blir så oppslukt av bøker. Jeg har forelsket meg, helt og fullstendig i denne boka. Jeg syns at Kristin Cashore har skrevet en bra debutbok og jeg gleder meg å lese resten av triologien. 


Bakgrunn