søndag 12. juli 2015

En oppdatering

Hei alle dere som leser min lille blogg!

Som dere ser har jeg lagt inn anmeldelser av noen bøker jeg har lest for Uprisen i det siste. Etter noen måneder pause fordi jeg ble lei av bloggen har jeg bestemt meg for å begynne med skrivingen på nytt. For at jeg ikke skal miste interessen har jeg gjort små endringer på bloggen som bla. ny design og nytt konsept. Før var bloggen min en bokblogg, nå er den en "skriveblogg". I tilegg til å lese og skrive om bøker liker jeg å skrive. Ja, skrive om alt som interesserer meg. Så etterhvert har jeg tenkt å skrive om samfunnsrelaterte saker som fenger meg og kanskje legge inn noen av novellene jeg har skrevet men jeg blir å forsette med anmeldelsene.

Mens jeg har vært borte har jeg skrevet noen anmeldelser på bokbloggen til biblioteket her på Finnsnes.
Her

Jeg har ikke så mange faste lesere, kun titalls mennesker som titter på noen av anmeldelsene mine av og til. Men jeg er fornøyd, for hele ideen min med å ha en egen blogg var ikke mange lesere og å bli "populær" men at jeg skulle ha en plass der jeg kunne få alt som er på hjernen min skrevet ned. For det klør i fingrene etter å skrive noe. Noe som helst!

Until next time! :D

#Farlig_Date av Andrew P. Kroglund

Skuffende forsettelse


“Casinettogjengen: #Farlig_Date” er en krimbok for ungdom skrevet av Andrew P. Kroglund. Boken er den andre boken i serien Casinettogjengen.

Vi følger Lene Marie, Johanne og Lise som tidligere har løst den store kriminalsaken på Skøyen. Denne påsken har det begynt å skje mystiske hendelser i Frognerparken. Flere barn begynner å forsvinne og politiet vet ikke hvordan de skal finne gjerningspersonen. Klarer trioen å redde boligfeltet og naboene enda en gang, eller ender det hele katastrofalt der menneskeliv går tapt?


Handlingen i denne romanen finner sted i påsketiden i år, og forfatteren bruken reelle steder for å gjøre den mer spennende. Boken begynner ganske lovende med en spennende plot. Men jeg mener at Andrew er dårlig med å bygge opp spenningen underveis og det skjer ingenting spennende eller overraskende før på slutten. Forfatteren prøvde å gjøre boken "kul" ved å henvise til andre krimbokforfattere som Jo Nesbø og populære bøker som Divergent uten hell. Ellers er det lite med gode miljøskildringer. Og gjerningspersonens personskildringer er preget av paradokser; h*n er hyggelig, sentimental, djevelsk og kald på en gang. Selv om denne boken ikke er et mesterverk, så klarer forfatteren å skrive en ganske bra krimbok med effektiv plot. Jeg liker at Kroglund brukte nettet som tema i denne boken, fordi den er full av slemme mennesker med onde hensikter. Men dette er ikke en bok du bør lese hvis du er vant med å lese bøker med vanskelig lesegrad eller hvis du forventer lekne formuleringer. Handlingen er ganske forutsigbar. Jeg ender opp med å gi terningkast 4 til "#Farlig_Date" fordi boken er ganske treg, skuffende og den engasjerte ikke meg på noen måte.


Tittel: Casinettogjengen: #Farlig_Date
Forfatter(e): Andrew P. Kroglund
Sjanger: spenning, krim
Målgruppe: Ungdom/Barn
Antall sider: 223
Forlag: Juritzen Forlag
Utgitt: 2015

Øya (Beta 2) av Torborg Igland & Amund Hestsveen

Intens og actionfylt dystopi

Denne anmeldelsen var på trykk i Folkebladet 20/6-15

Øya er bok nummer 2 i trilogiserien Beta. Forrige bok het Flukten mens siste boks navn er ennå ukjent. Trilogien er skrevet av to journalister ved navn Torborg Igland og Amund Hestsveen.


Kodak og Jor klarer å flykte fra Skandia. Skandia er Norden seksti år fram i tid. De nordiske landene er slått sammen til ett totalitær stat. Et grusomt diktatur der fri tenking og ytringsfrihet er forbudt. Der fleste barn blir satt opp i dormer hvor de konkurrerer om å bli valgt til offisertrening, uten noen kjennskap til sin bakgrunn eller familie. Der myndighetene driver med propaganda som feks. at regn er giftig eller at naturen utenfor muren er fullstendig ødelagt. I tillegg til dette så holder Skandia befolkningen under kontroll ved null tilgang til kunst, litteratur eller musikk. Og ingen må under noen omstendigheter finne ut hva som skjedde for seksti år siden. Dette har Kodak og Jor unnslippet ved å flykte til ei øde øy, men hva vil møte dem der? Og hva vil skje med skadde Livni som må holde på hemmeligheten tilbake i Skandia. 





Beta er en science fiction trilogi som er noe à la George Owells "1984". Du er overvåket, fra dine første levedager til dine siste. Null selvstendig. Null ytringsfrihet. Null fri tenking. Boken viser oss hvor brutal samfunnet kan bli hvis vi tar demokratiet og ytringsfriheten for gitt. Akkurat som forgjengeren er Øya litt treg i begynnelsen, men etterhvert blir boken spennende og nervepirrende. Boka er virkelig en av de bedre dystopiske bøkene jeg har lest. Måten alt er satt sammen og skrivemåten er genialt. Alt i alt har forfatterene skrevet et mesterverk av en bok med ingen svakheter. To dyktige forfattere med én fremragende prestasjon. Både denne og den forrige boka anbefales til alle og enhver Jeg gir Øya terningkast seks.



Kart over Skandia

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

Dypt og heftig om sorg og det å miste en man er glad i



Jeg må si at jeg var litt skeptisk til å lese nynorsk når jeg fikk boka tilsendt fra Foreningen !les, men jeg ble positivt overrasket etter at jeg fikk lest de første sidene.
"Kjære søster" handler om den sekstenårige Eli Anne som har mistet sin ett år mindre lillesøster Amalie. Eli Anne sitter igjen alene med endeløs sorg. Noen måneder etter Amalies død velger foreldrene å slette Facebook-profilen hennes. Amalies vegg er full av mange innlegg og bilder som hun selv har lagt ut mens hun levde, men også mange innlegg fra kjente og ukjente som savner henne etter hennes død. At foreldrene velger å slette profilen tar Eli Anne veldig tungt, så hun bestemmer seg for å skrive noe privat på veggen til Amalie hver dag fra femte oktober til første juledag.
Frem til dagen profilen slettes, skriver Eli Anne gode minner de har i lag og hvor mye hun savner henne, men også ting hun ville sagt til Amalie mens hun levde men ikke klarte.
Boka er nominert til Uprisen.


Baksiden til boka:
Kjære søster.
I dag ville du fylt 15 år. Pappa seier at vi skal komme igjennom dette. At livet framleis er verdt å leve. Men eg fekk ikkje eingong sagt farvel ti deg. Eg fekk aldri gitt deg ein siste klem. Eg trudde det skulle bli lettare etter kvart. At dei gode minna skule ta over for alt det fæle. Men det er motsett. Eg saknar deg berre meir og mer. Kjenner sterkare og sterkare at du er borte. Eg har ikkje klart å skrive til deg før no. Men i dag sa mamma og pappa at dei ønskjer å legge ned profilen din. Eg vil skrive til deg kvar einaste dag før det skjer. Eg vit ikkje korleis eg elles skal nå deg

Alf Kjetil skriver dypt og heftig om sorg og det å miste en man er glad i. Handlingen gjør at leseren ofte har de samme følelsene som hovedpersonen.
Som de fleste som mister en person de er glad i sørger Eli Anne, men likevel hadde jeg forventet meg at hun skulle komme over sorgen og at livet hennes blir vanlig igjen. Dette klarer ikke Eli Anne. 
Hun virker altfor opphengt i søsterens bortgang at hun mister lidenskapen for piano og hun slutter å gå på skolen at hun tilslutt blir sykemeldt. Jeg savner at vi ikke får vite hvordan det gikk med Eli Anne. Noe jeg også savner er at det ikke står skrevet hvordan Amalie gikk bort.Dette syns jeg var bokas svakhet. Forfatteren kunne gjort boka mer spennende og interessant ved at handlingen ble mer variert. Altså at alt ikke handlet om kun hvor mye Amalie var savnet.
Jeg ble som sagt positivt overrasket over boka tiltross for at jeg leser lite bøker skrevet på nynorsk. Grunnen var at alle sidene var veldig korte (de var formet som Facebook-innlegg) og boka var svært lett å lese. Jeg ble faktisk ferdig med den på en time!
Jeg liker også at boken var så ærlig, ekte og på en måte naken. Det var så mye følelser at du lett feller tåre. Måten forfatteren beskriver handlinger og hovedpersonene men også hvordan han setter ord på alt som foregår i Eli Annes hode er bemerkelsesverdig.
Jeg gir boka terningkast 5 tiltross for at jeg egentlig mener at den burde sluttet annerledes.
"Kjære søster" anbefales til ungdom som ikke leser mye bøker eller som er litt skeptisk til bøker på nynorsk som meg men også alle som har lyst til å lese en bok som du tenker på lenge etter at du har lest den ferdig . 



Fakta om boka:

Tittel: Kjære søster 
Forfatter(e): Alf Kjetil Walgermo
Sjanger: roman, spenning
Målgruppe: Ungdom/Barn
Antall sider: 95
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2015

Bakgrunn